Προορισμοί

Μονεμβασιά: Ένας «κρυμμένος» τόπος στην άκρη της Πελοποννήσου.

1 Απριλίου 2018
monemvasia

Η Μονεμβάσια ή Μονεμβασία ή Μονεμβασιά ή Μονοβάσια, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου. Μια πόλη που κατά κύριο λόγο είναι χτισμένη στη πλευρά ενός βράχου. Γνωστό ως «βράχο της Μονεμβασιάς».

Στις διακοπές μου πριν κάποια χρόνια μέσα στα μέρη που θα επισκεπτόμουν ήταν και η Μονεμβασιά.

Πρώτη εντύπωση για τη Μονεμβασιά.

Φτάνοντας μετά από αρκετές ώρες ταξίδι τα μάτια μου είδαν ένα μεγάλο βράχο στην άκρη της θάλασσας και μια περιοχή που μου έδωσε μια πολύ ουδέτερη άποψη. Με λίγα λόγια «ξενέρωσα» μόλις σκέφτηκα  ότι έκανα όλο αυτό το ταξίδι και δεν αντικρίζω κάτι ιδιαίτερα όμορφο. Είχα ακούσει ότι στη Μονεμβασιά ήταν πολύ όμορφα και το μόνο που έβλεπα εκείνη την ώρα ήταν μια κλασική παραθαλάσσια περιοχή. Είπα να μην απογοητευτώ και περίμενα το βράδυ. Μας ενημέρωσαν στο ξενοδοχείο για το που να πάμε και ότι θα δυσκολευόμασταν να παρκάρουμε. Λοιπόν, μετά κόπων και βασάνων παρκάραμε! Ενημερωτικά στο δρόμο για το κάστρο της Μονεμβασιάς μπορείς να παρκάρεις μόνο από τη μια πλευρά του δρόμου και να ξέρεις ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς αυτοκίνητα με σκοπό το παρκινγκ. Υπάρχει χώρος στο λιμάνι που μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο και με μεταφορικό μέσο πληρώνοντας αν θυμάμαι καλά 1 ευρώ να μεταφερθείς στην πύλη του κάστρου.

Είσοδος στο κάστρο.

Κάπου εδώ το «ξενέρωμα» αντικαταστάθηκε με το απόλυτο δέος. Αστραπιαία μεταφέρεσαι πολλά χρόνια πριν και βλέπεις ένα πολύ καλά κρυμμένο θησαυρό. Για την ιστορία, από τον τόπο αυτό έχουν περάσει Βυζαντινοί, Οθωμανοί, Ενετοί, και Έλληνες. Σοκάκια με μικρά μαγαζιά, ταβέρνες, καφετέριες με θέα όλο το αιγαίο να απλώνεται στα μάτια σου και σπίτια με ξεχωριστή αρχιτεκτονική που όμοια τους δύσκολα θα ξανά βρεις.

Έχε κουράγιο να περπατήσεις και πραγματικά θα μαγευτείς από αυτά που θα δεις. Τελικά, όχι απλά άξιζε τον κόπο το ταξίδι αλλά, αν μου ξανά δοθεί η ευκαιρία φυσικά και δεν θα υπολογίζω τα χιλιόμετρα.

Και για να με κοροϊδέψω λιγάκι, αρχικά νόμιζα ότι η Μονεμβασιά είναι χειμερινός προορισμός, με χιόνια! Ίσως να πιστεύεις κι εσύ κάτι τέτοιο γιατί σε ένα γκάλοπ που έκανα όταν επέστρεψα βρήκα κι αλλά άτομα να θεωρούν το ίδιο! Για του λόγου το αληθές, η κοπέλα στο ξενοδοχείο μου είπε ότι το χειμώνα ανοίγουν το ξενοδοχείο επιλεγμένες μέρες!

Σε περίπτωση που βρεθείς καλοκαίρι στη Μονεμβασιά μην αμελήσεις να επισκεφτείς την Ελαφόνησο! Θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο για την Ελαφόνησο.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply